Riittävällä unella on iso merkitys hyvinvointisi kannalta

Uni on yllättävän monimutkainen prosessi kehollemme. Nukut joka päivä, mutta et ehkä aina ajattele millä tavoin se hyödyttää terveyttäsi.

Uni on hyvivointiteko

Kehosi tarvitsee unta toimiakseen oikein. Mitä säännöllisempi unirytmisi on, sitä parempi.

Nykyaikana moni asia kilpailee uneen käytetyn aikasi kanssa. Joskus se on tunteet ja stressi. Joskus se on kiinnostava tekeminen ja TV-sarjat. Kumpikin tilanne tekee nukahtamisesta ja rauhoittumisesta haastavaa.

Unenpuute voi aiheuttaa::

  • Alentaa aivojesi suorituskykyä

  • Väsymystä ja painonnousua

  • Muistamattomuutta ja ärtyneisyyttä

  • Opiskelu ja työnteko voivat kärsiä

  • Halujesi vähenemistä

Kykysi nukkua vaihtelee olosuhteiden mukana

Olosuhteiden  ja ympäristön vaihtelulla on suuri vaikutus siihen, miten pitkään pystyt nukkumaan.

Ympäristö

Valon määrä, lämpötila ja äänet vaikuttavat unesi pituuteen

Tunteet

Stressi ja tunnetilat vaikuttavat unesi laatuun

Iltarutiini

Mitä parempi iltarutiini sinulla on, sitä parempaa unta saat

Hyvä, levollinen uni vaatii, että ympäristö vastaa laadukkaan unen tarpeita. Ihmiset nukkuvat yleensä paremmin hiljaisessa, valottomassa tilassa, mukavalla sängyllä. Sopivat petivaatteet kuten niskaa tukeva tyyny ja sopivanlämpöinen- tai painoinen peitto lisäävät hyvän unen mahdollisuutta.

Uni on terveysteko

Uni on sekä autonomista että tarkoituksenmukaista toimintaa keholtamme. Kun sammutat illalla valot, äänet hiljenevät ja menet makuulle, toimit tarkoituksenmukaisesti. Kun aivosi havaitsevat, että olet aloittanut iltarutiinit, se muuttaa kehon toimintaa lisäten melatoniinin tuotantoa ja vähentää aivojen aktiivisuutta. Unen aikana kehosi ylläpitää elintoimintojasi ja korjaa soluvaurioita. Myös aivosi käyvät läpi puhdistussyklin unen aikana.

Unen tarve on universaali

Meillä kaikilla on tarve nukkua, mutta millään kokeilla ei ole havaittu universaalia minimimäärää. Unta tarvitaan, jotta kehosi voi valmistautua seuraavaan päivään. Unen määrän tarve vaihtelee ikäkausittain. Lapset tarvitsevat eniten unta normaaliin aivojen ja kehon toimintojen kehitykseen. Aikuiset tarvitsevat vähemmän unta toimiakseen, mutta 7-8 tuntia olisi optimaalisin määrä unelle heilläkin. Kaikki eivät tarvitse samaa määrää unta. Jotkut selviävät huomattavasti vähemmällä unella kuin toiset.

Uni on hyvinvointiteko

Uneen panostaminen on yhtä lailla hyvinvointiisi sijoittamista kuin terveellinen ruokavalio tai ihonhoito. Jos et ole aikaisemmin ajatellut unen tärkeyttä hyvinvoinnissa, on ehkä aika katsoa tilannetta uusin silmin. Kun näet unen omaan hyvinvointiisi panostamisena, pystyt helposti vaikuttamaan unesi laatuun.

Sitruunamelissa (Melissa Officinalis L.)

Sitruunamelissa kuuluu minttu-kasviperheeseen. Se maistuu hennosti sitruunalle. Parhaiten minttu kasvaa Etelä- ja Itä-Euroopan lauhkeilla vyöhykkeillä sekä Pohjois- ja Länsi-Afrikassa. Mehiläiset rakastavat sitruunamelissaa. Se on nimetty kreikankielisen sanan mukaan, joka tarkoittaa mehiläistä, Melissa. Täällä Suomessa sitruunamelissaa voi ostaa kaupasta. Sen lehtiä voi käyttää kakkujen koristeluun ja mausteena.

Melissa Dream™ - Restful Sleep and Relaxation

Lue lisää Melissa Dream™ -valmisteesta jos olet ollut erityisen levoton tai stressaantunut viime aikoina. Varsinkin jos unesi on kärsinyt tämän takia. Melissa Dream ravintolisä saattaa auttaa paremman unen saannissa ja se on helposti lisättävissä iltarutiineihin.

 ”Sitruunamelissa tukee normaalia ja levollista unta. B-vitamiiniyhdistelmä ja magnesium tukevat hermoston normaalia toimintaa.”

Lue Borghildin tarina siitä miten hän sai paremmin unta Melissa Dreamin avulla.